dinsdag 4 december 2007

Leonardo


Leonardo Da Vinci: The European Genius

Afgelopen zaterdag was ik in de Basiliek van Koekelberg te Brussel waar tot 16 maart 2008 een grote tentoonstelling wordt gehouden over Leonardo Da Vinci. Volgens de organisatoren zelfs de grootste tentoonstelling ooit over het leven en werk van Da Vinci. Officiëel is de expositie georganiseerd in het kader van de 50ste verjaardag van het Verdrag van Rome maar een kind begrijpt dat zonder het succes van De Da Vinci Code deze tentoonstelling nooit tot stand zou zijn gekomen. Bijna elke bezoeker gaat op zoek naar de geheime boodschappen die volgens Dan Brown in zijn werken verborgen zouden zitten en ook al is het een replica; ook ik wil Het Laatste Avondmaal wel eens op ware grootte en haarscherp zien.

De tentoonstelling is indrukwekkend opgebouwd rond vier thema's; De man, De kunstenaar, De Ingenieur en De Humanist. Er zijn heel veel bijzondere en zeldzame schilderijen, tekeningen en manuscripten te zien; niet alleen van Da Vinci maar ook van zijn tijdgenoten Michelangelo en Rafaël. Hoogtepunt was toch Het Laatste Avondmaal (ik had nooit gedacht dat het zo groot is) en de zaal met een veertigtal tot in detail uitgevoerde replica's van door Da Vinici ontworpen machines als daar zijn; de helicopter, zaagmachine, parachute, auto(!), fiets, vleugels om mee te vliegen en (degene die wij de mooiste vonden) de voorloper van de tank; een soort van houten UFO op wielen. Een prachtige tentoonstelling die zeker een bezoekje waard is.

Uiteraard heeft Brussel meer te bieden dan een tentoonstelling over Europa's grootste Universele Geest. Niet te missen; Het Paleis voor Schone Kunsten, alleen al voor het gebouw en natuurlijk de Grote Markt die voor de gelegenheid al helemaal in kerstsfeer was, compleet met kerstboom en een levensgrote Kerststal zónder os en ezel. Het stadhuis was omgetoverd tot een lichtgevend sprookjespaleis en je struikelt over de stalletjes met Glühwein en Smousebollen. In België weten ze teminste een plein aan te kleden en in kerstsfeer te brengen en doen ze niet lullig over een kerstboom meer of minder.

Geen opmerkingen: