zaterdag 15 december 2007

The Golden Compass ****


De meesten weten wel dat ik een fan ben van Fanatsy Film. Ik hou nu eenmaal van verhalen; verhalen die boeien en die je weten te raken. Het aantrekkelijke van Fantasy Film is dat de verhalen je ook nog eens meenemen naar een andere wereld. In goede Fantasy maakt het niet uit of de hoofdpersoon een mens of dier is, een klein meisje of gespierde krijger. In Fantasy komt de magie van film volledig tot zijn recht. Het onmogelijke wordt tot leven gebracht, animatie en special effects gaan helemaal los. Voeg hierbij een verhaal van epische proporties en ik heb een top avond.

The Golden Compass heeft alles wat je van een goede Fantasy film mag verwachten. De film is gebaseerd op de boeken (His Dark Materials) van Philip Pullman (zie 10 november) en het eerste deel speelt zich af in een wereld die op de onze lijkt maar toch anders is. Wat het meest in het oog springt is dat in Lyra's wereld de ziel niet iets ondefinieerbaars is dat ergens in ons huist. De ziel is tastbaar en ieder mens heeft hem in de vorm van een dier altijd bij zich. Al die Deamons (zoals ze genoemd worden) geeft de film extra lading en de Deamons zijn een verhaal op zich. Ik ga niet teveel over het verhaal uitwijden. Als je van het genre houdt moet je vooral gaan kijken en laat je meevoeren naar het ijskoude noorden waar reusachtige ijsberen de dienst uitmaken en waar onder leiding van het Magisterium een team van wetenschappers experimenten "too horrible to be spoken about" uitvoert. Lyra is, zonder dat ze het zelf weet, bestemd om de mensheid te redden van een vreselijk maar nog onbekend lot.

De film is erg goed gecast met Daniel Graig als de ontdekkinsreiziger Lord Asriel en Nicole Kidman in een ijzige rol die haar op het lijf geschreven lijkt. Dé grote verrasssing is de 13 jarige Dakota Blue Ridchards die de rol van Lyra speelt. In navolging van Harry Potter en Lord of the Rings vroegen de boeken van Philip Pullman om een verfilming. Ondanks dat het gewoonweg onmogelijk is de rijke fantasy wereld van Pullman in twee uur weer te geven is de film een geslaagd avontuur.

Geen opmerkingen: