zaterdag 30 juni 2007

Tom Cruise


Tom Cruise en zijn sekte zijn weer eens in het nieuws.
Tom is voor de opnames van
"Valkyrie" in Duitsland namelijk de toegang ontzegd tot militair terrein om opnames voor de film te schieten. Valkyrie (waain ook "onze" Carice van Houten een rol heeft) gaat over het drama waarin een moordaanslag op Hitler wordt beraamt.

Aanleiding voor het verbod is Tom Cruise's lidmaatschap van de controversiële Scientology-kerk. In de Duitse media ontstond veel ophef toen bekend werd dat de film met Cruise in de hoofdrol in Duitsland zou worden opgenomen. Verschillende politici zien in de Scientology-kerk een sekte die op geen enkele manier ondersteund mag worden. Tom Cruise speelt in Valkyrie de rol van 'Claus Schenk Graaf von Stauffenberg' (wat een naam!), de kolonel die in 1944 de bijna geslaagde (lees mislukte) aanslag op Hitler pleegde. Carice speelt de vrouw van von Stauffenberg; Nina van Stauffenberg en voor haar zou dit wel eens haar internationale doorbraak kunnen betekenen.Regisseur Bryan Singer (oa The usual Suspect) wil de film zoveel mogelijk op historische plaatsen opnemen en één daarvan is het Benderblock; de plaats waar Generaal von Stauffenberg geëxecuteerd is. Het Benderblock valt echter tegenwoordig onder Defensie en het Duitse ministerie van Defensie heeft aangekondigd de film zoveel mogelijk te zullen tegenwerken en ook de zoon van von Stauffenberg reageerde zeer ontstemd over het feit dat een lid van Scientology de rol van zijn vader zou vertolken. Een betere PR kan een film zich niet wensen. Laatste nieuws is dat de opnames, onder bescherming van de Duitse grondwet, door kunnen gaan . De film moet in april 2008 uitkomen.

Zelf heb ik nagenoeg niets met tweede-wereldoorlogfilms of thematiek maar ooit zag ik een "docu-drama" over von Stauffenberg bij de BBC en het verhaal boeide enorm. Waarschijnlijk omdat von Stauffenberg met zijn actie, die door kleine toevalligheden mislukt is, de wereldgeschiedenis had kunnen veranderen. Hoewel Von Stauffenberg de uiteindelijke aanslag pleegde werd hij voorbereid en gepland door een groepje hoge officieren. De operatie werd "Operatie Valkyrie" genoemd.
Valkyries zijn strijdgodinnen uit de Noorse mythologie.
Hun doel was om de slagvelden te bezoeken en de meest heldhaftige (gedode) strijders te kiezen en hen mee te nemen naar het Walhalla. Alleen de dapperste krijgers werden uitgekozen, en zij genoten een goed leven in het Walhalla tot de eindstrijd; de Ragna Rök. Zolang de Valkyrie maagd bleven, zouden ze onsterfelijk en onkwetsbaar zijn. De weerkaatsing van hun harnassen werd verantwoordelijk gehouden voor het poollicht.
Geen opmerkingen: