vrijdag 1 juni 2007

Knallhart ****


Ik was er nog nooit geweest; Het Ketelhuis.
Gelegen naast/achter/bij (het was even zoeken) restaurant Pacific in het "Cultuurpark Westergasfabriek" is het een prima plek om in het zonnetje op het terras thee-of-iets-sterkers te drinken. Het Ketelhuis is het afgelopen jaar grondig verbouwd en vernieuwd en, ook al heb ik geen vergelijkingsmateriaal, dat heeft heel aardig uitgepakt. Bar en bioscopen zien er prima uit. Voor het personeel is het duidelijk ook nog wennen dat er nu drie zalen zijn in plaats van één, want ik werd na aankoop van de kaartjes persoonlijk naar de deur met de grote 3 erop begeleid. Misschien zag ik er wel niet zo slim uit.
Ondanks dat Het Ketelhuis zich presenteert als de vertonings- en ontmoetingsplek voor Nederlandse film en televisie (hhhmmmm) stond er vanmiddag een Duitse film op het programma.

Knallhart heeft op verschillende filmfestivals ondertussen al 8 prijzen in de wacht gesleept, waaronder die voor beste montage en beste filmmuziek op het German Film Festival. Ook op het internationale filmfestival van Berlijn viel hij in de prijzen.

Knallhart is een intense, realistische "coming-of-age" film die zich afspeelt in het hedendaagse Berlijn. De 15 jarige Michael (David Kross) verhuist met zijn moeder (Jenny Elvers) van een chique buurt in Berlijn naar een achterstandswijk.
De onschuldige Michael is niet zo "kleurrijk" als zijn klas- en buurtgenoten en niet gewend aan het harde leven in de nieuwe wijk. Niet in staat zich hiertegen te verweren wordt hij al snel een gemakkelijk slachtoffer van een Turkse bende die hem regelmatig afperst en in elkaar slaat. Uiteindelijk vindt hij bescherming bij één van de grote criminelen van de buurt. Omdat Michael geen enkel wapen heeft om zich mee te verdedigen ziet hij geen ander mogelijkheid dan voor deze crimineel te gaan werken om zo bescherming en aanzien te verwerven. Michael; blank, tenger en onopvallend is prima geschikt voor de klusjes van zijn beschermer en zijn rol als drugskoerier ligt hem goed. Michael wordt snel volwassen, stelt zich steeds harder en slimmer op en voelt zich na elke klus zekerder. Naarmate de zaken die hij uit moet voeren groter worden raakt hij steeds meer verstrikt in het criminele web waarvan hij nu deel uit maakt en als er uiteindelijk iets goed fout gaat is er geen weg meer terug.

Knallhart is een film die onder je huid kruipt. Het eerste deel is aardig maar er gebeurt niet bijzonder veel. Tot je ineens beseft dat het verhaal je pakt en je net als Michael verstrikt raakt in de gebeurtenissen en ontwikkelingen die rauw en realistisch in beeld zijn gebracht. Het verhaal klopt, nergens geforceerde wendingen of onnavolgbare sprongetjes. De film is uitstekend gecast met veel bijrollen die uitermate boeiend zijn. Intrigerende figuren met elk een eigen verhaal. Elk bezoek aan de "klanten" van Michael is bijna een (mini)film in de film.

Knallhart is snel gemonteerd, heeft een soundtrack die helemaal bij het verhaal en de beelden past en een ontknoping die je nog lang bij zal blijven.

2007

Geen opmerkingen: