donderdag 14 juni 2007

Offside **Nu bioscoop Brinkman onverwacht een zomerstop voor wat betreft de sneak-films heeft ingesteld moeten we zelf op zoek naar een maandagavond film. Als aftrap werd unaniem gekozen voor de film Offside in de filmschuur. Na wat verwarring omtrent de afgesproken ontmoetingsplaats waren we toch nog op tijd compleet en konden we plaatsnemen in de schaars gevulde bioscoop.

Offside is een film over voetbal waarin gedurende de hele film geen voetbal te zien is. Het speelt zich af in het voetbalstadion van Teheran tijdens de WK kwalificatiewedstrijd tussen Iran en Bahrein in 2005 en gaat over het steeds terugkerende incident dat vrouwen/meisjes verkleed als mannen het stadion in proberen te komen. In Iran is het namelijk verboden voor vrouwen sportwedstrijden te bezoeken en bij iedere wedstrijd is daarom een aantal soldaten behept met de taak vrouwen op te sporen en te bewaken.

Het is een originele film, lekker rommelig geschoten. De opgepakte, als jongens vermomde, meisjes die in soort kooi bestaande uit drie dranghekken worden vastgehouden maken het hun bewakers knap lastig. Ze ontmaskeren de botte redeneringen van de soldaten en maken het ze moeilijk met alle brutale middelen. En ondertussen willen die arme bewakers ook niets liever dan de wedstrijd volgen. De strenge regels brokkelen zienderogen af en de goedgebekte meiden prikken door alle kulargumenten heen en zetten de soldaten te kijk als bange jongetjes, die handelen uit angst voor hun superieuren.

Wat de film bijzonder maakt is niet alleen het thema maar ook het feit dat hij daadwerkelijk geschoten is in het stadion tijdens de wedstrijd Iran-Bahrein, waarbij Iran bij winst verzekerd was van een plek in de eindronde van het WK. De film neemt iets teveel tijd om de boodschap over te brengen maar toch is het laatste deel, wanneer de meiden in een politiebusje worden afgevoerd naar de zedenpolitie, het ontroerendst. Een film vol humor over een middeleeuws systeem van onderdrukking dat stand tracht te houden tegen een groeiende meerderheid van mondige, goed opgeleide en politiek bewuste jongeren.

Omdat het WK vorige zomer al gespeeld is kan ik met een gerust hart vermelden dat Iran van Bahrein gewonnen heeft en het feestje in het busje met 6 mondige meiden en twee bewakers uitbundig is geweest.

Een grappige film die helaas in Iran niet vertoond mag worden en daardoor des te meer lading krijgt.

2007

Geen opmerkingen: