dinsdag 12 juni 2007

Cashback **


Time flies, but the good news is that you're the pilot


Wanneer Ben Willis (Sean Biggerstaff) gedumpt wordt door zijn vriendin, is hij daardoor zo aangeslagen dat hij ineens spontaan lijdt aan chronische slapeloosheid. Om de nachten door te komen en om de extra acht uren die hij nu over heeft wat nuttiger te besteden gaat hij nachtwerk doen in een supermarkt (die blijkbaar 24 uur per dag open is).

De mensen die daar werken zijn op z'n zachts gezegd nogal kleurrijk en ieder heeft zijn eigen manier om met de verveling, die de lange nachtdiensten met zich meebrengen, om te gaan. Ben's manier is om zo nu en dan de tijd stil te zetten en alles en iedereen, tussen twee seconden in, te "bevriezen". Nu heeft Ben, sinds hij als jongetje zijn Zweedse oppas naakt heeft gezien, een fascinatie voor vrouwelijk naakt en wat doe je dan in een bevroren supermarkt met voornamelijk winkelende vrouwen; je kleedt ze uit en je geniet.

Cashback is het regiedebuut van Engelsman Sean Ellis die ook het verhaal geschreven heeft. Met een klein budget heeft Ellis een onderhoudende film gemaakt. Bij vlagen geweldige droge Engelse humor en hilarische scènes waarbij ook echt te lachen valt. De supermarktkarakters zijn goed gecast en hoeven eigenlijk niet veel te zeggen om al vermakelijk te zijn.Als ik het zo opsom klinkt het allemaal positief maar toch wringt er iets aan deze film. Het gebruik van een Voice-over is een gevaarlijk instrument om een verhaal te vertellen. Het komt al snel over als gemakzucht en creatieve armoede. Bij verkeerd gebruik leidt het af en haalt het de kracht uit het verhaal terwijl het er juist diepgang aan toe zou moeten voegen.
De Cashback Voice-Over hoort zichzelf wel erg graag praten. De uitleg, vergelijkingen en aanwijzingen zijn eindeloos en uiteindelijk slaat daardoor de film net zo dood als een Engelse "Pint of Lager".

Gelukkig wordt er een hoop goed gemaakt door die ene mooie zin:
Time flies, but the good news is that you're the pilot.

Volgens Ben zit;
"Liefde verpakt in schoonheid en verstopt tussen de seconden van je leven".
Een mooie boodschap om de wereld in te sturen maar jammer dat hij niet uit de film blijkt en daarom hardop gezegd moet worden.

Cashback is bij vlagen origineel maar over het algemeen te traag om te kunnen blijven boeien.

2007

Geen opmerkingen: