woensdag 27 juni 2007

Shrek the Third **


He's in for the royal treatment

De afgelopen weken werden de eerste twee delen, bij wijze van opfriscursus, al op TV vertoond. Niet alleen leuk om weer eens naar te kijken maar ook buitengewoon handig om weer in het verhaal te geraken. Ze blijven leuk; het vriendelijke groene moerasmonster, Donkey en Puss in Boots. Ook al is het eerste deel verreweg het origineelst, voor mij blijft deel twee favoriet.

De film komt wat moeizaam op gang en op een zwangere Fiona en Donkey als vader van een stuk of 5 ezel-achtige-draak-kinderen zit ik niet echt te wachten. Animatiehelden dienen "flat" te zijn en geen "ontwikkeling" te kennen. De jongens van de Kameleon hadden áltijd vakantie en werden nóóit ouder, kregen geen vriendinnen dus laat staan dat er sprake was van kinderen. Zo wilde je het en zo was het goed; herkenbare helden met keer op keer dezelfde soort avonturen.

In Shrek 3 hebben de makers gemeend aan "character development" te moeten doen. De film begint meteen al met een uitermate grappige en heerlijk lang uitgesponnen sterfscène van de in een kikker veranderde Koning Harold (stem John Cleese). Terwijl hij rochelend aan zijn laatste adem bezig is wordt duidelijk dat Shrek op zoek moet naar een troonopvolger omdat hij anders zelf op de troon zal moeten gaan zitten; iets waar een moerasmonster nu eenmaal erg weinig geduld en aanleg voor heeft.
Voor kinderen valt er misschien genoeg te lachen maar ik miste de volwassenengrappen en verwijzingen naar het hectische hedendaagse (stads)leven. In deel drie zijn ze op één hand te tellen met af en toe zelfs een belerende toespraak en daar zit ik al helemaal niet op te wachten tijdens een avondje ongecompliceerde animatie.
Daarentegen zijn de gesjeesde spirituele Merlijn, de monoloog van een wanhopig niet liegende Pinoccio, het martelen van Gingerbread Man en de staatsgreep van Prinche Charming weer ontzettend grappig en uitermate Sherkiaans. Het blijft origineel om zoete sprookjesfiguren als Sneeuwwitje en Doornroosje een eigen karakter te geven, compleet met groot ego en valse trekjes.De muziek is heel oké, de animatie meer dan fantastisch en de stemmen gaan weer helemaal los maar de Shrek-formule begint wel uitgewerkt te raken. Ik hoop dat ook de makers beseffen dat Shrek in staat van ontbinding is want de geplande delen 4 en 5 zullen het sprookje definitief om zeep helpen.

2007

Geen opmerkingen: