zondag 3 juni 2007

Zodiac ****There's more than one way to lose your life to a killer


Se7en, Fight Club en The Game; allemaal films die boven de gemiddelde film uitsteken én gemaakt zijn door David Fincher.
Se7en (1995) gaat over 7 moorden die in 7 dagen gepleegd worden en als gemeenschappelijk "thema" de 7 hoofd-zonden hebben. Zenuwslopend spannend met Morgan Freeman, Brad Pitt en Kevin Spacey.
Fight Club (1999) is een film met meerdere lagen over een naamloze verzekeringsagent (Edward Norton) die uit zijn oersaaie, materialistische bestaan wil stappen en dan Tyler Durden (Brad Pitt) tegen het gespierde lijf loopt. Tyler houdt er een nogal bizarre levensfilosofie op na want hij gelooft namelijk dat "zelfverbetering" enkel voor de zwakken is; het is "zelfvernietiging" dat het leven uiteindelijk waarde geeft. De voice-over is geniaal, het verhaal adembenemend. Fight Club is één lange, agressieve, confronterende, briljante "wake up call". Als je deze film (nog) niet kent; ga hem dan vooral huren en verwonder je en kijk hem op z'n minst twee keer want anders mis je teveel.

Waren Fincher's eerdere films gebaseerd op fictie, Zodiac is dat niet. Geen scriptwriter had zo'n gruwelijk en bizar verhaal uit zijn pen kunnen krijgen.
Eind jaren 60 wordt California en specifiek San Fransisco opgeschrikt door een aantal gruwelijke maar op het eerste gezicht willekeurige moorden. Willekeurig, totdat in 1969 de redactie van de San Fransisco Chronicle een brief ontvangt waarin de moorden geclaimd worden door één man die zichzelf de Zodiac Killer noemt. De brief gaat vergezeld van een geheimzinnige code die, als hij gekraakt wordt, zijn identiteit en motief zal onthullen.
Dit is het begin van een moordonderzoek dat meer dan 30 jaar in beslag zal nemen. In totaal pleegt de Zodiac Killer 5 moorden die aan hem toegeschreven kunnen worden maar waarschijnlijk zijn het er veel meer. De Zodiac Killer stuurt over de jaren tientallen brieven met cryptische aanwijzingen en geheime codes naar de politie en krant. Brieven die steevast beginnen met:Ondanks het feit dat de code gekraakt wordt, zijn boodschappen "gelezen" en de vele aanwijzingen die hij achterlaat is de Zodiac Killer nooit opgepakt en dat maakt de zaak zo fascinerend.Het verhaal concentreert zich op politie rechercheur David Toschi (Mark Ruffalo) die zich jarenlang met de zaak bezighoudt en Robert Graysmit (Jake Gyllenhaal o.a Brokeback Mountain) die als cartoonist werkt voor de San Fransisco Chronicle en zich als een amateur detective helemaal in de jacht op de moordenaar vastbijt. Graysmit schrijft in 1991 een boek (waarop deze film gebaseerd is) over de zaak. Uiteindelijk raken beiden zo door de zaak geobsedeerd dat zowel hun carrière als hun privé leven eronder bezwijkt.
De film doet bijna aan als een documentaire, zo gedetailleerd en uitgebreid worden de feiten en gebeurtenissen behandeld. Gevolg hiervan is dat de film ruim 2 en half uur duurt. De rolbezetting is erg sterk met een paar heel goede bijrollen.
Het bijzondere aan de film is dat hij geen plot heeft. Steeds weer verwacht je een ontknoping, doorbraak of ontmaskering maar die komt er gewoonweg niet. Een aantal keren zitten ze er heel dicht bij en heb je het gevoel dat de Killer voor je staat maar keer op keer is er niet voldoende bewijs of zijn er toch teveel tegenstrijdigheden.

Op de één of andere manier fascineren "Serial Killers". Geïntrigeerd vraag ik me af wat zich afspeelt in het hoofd van zo'n monster en volgens welke patronen er gehandeld wordt. De Zodiac Killer was een meester in het bespelen van de media en heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt door zich niet te laten pakken.
Na het zien van de film en de schat aan informatie die op internet te vinden is ben ik ervan overtuigd te weten wie de Zodiac Killer is en weet ik ook dat hij in 1992 zijn geheim mee heeft genomen in zijn graf.

Zodiac is geen Se7en, Zodiac is geen Fight Club maar het verhaal is de lange zit meer dan waard.PS. de handgeschreven afbeeldingen is het originele handschrift van de Zodiac Killer.

2007

Geen opmerkingen: