donderdag 7 juni 2007

Premonition *


Reality is only a nightmare away

Op de middelbare school hebben we ooit het gedicht "De tuinman en de dood" van P.N. van Eyck behandeld. Hierin vertelt een Perzisch Edelman over zijn tuinman die 's morgens al snoeiend ineens De Dood voor zich ziet staan. In blinde paniek vlucht de tuinman op een paard naar Ispahaan om de dood zo ver mogelijk te ontlopen. De Edelman gaat verhaal halen bij De Dood:

Glimlachend antwoordt De Dood: "Geen dreiging was 't,
Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast,
Toen 'k 's morgens hier nog stil aan 't werk zag staan,
Die 'k 's avonds halen moest in Ispahaan."


Noodlot of toeval?
Al zolang de mens zich bewust is van zijn sterfelijkheid worstelen we met de vraag of de toekomst en dus ons (nood)lot te beïnvloeden is. De Griekse mythologie staat er bol van, Shakespeare wist er ook wel raad mee en voor Hollywood is het ook nog altijd een dankbaar onderwerp, getuige recente films als Déjà Vu en Next.

Premonition betekent zoiets als "voorgevoel" en ditmaal is het, het emotieloze gezicht van next-door-girl, Sandra Bullock dat een kijkje in de nabije toekomst gegund wordt. Geen plezierig kijkje uiteraard want anders hebben we geen verhaal.
Linda (Sandra Bullock) beleeft het fatale ongeluk dat haar man Jim (Julian McMahon) zal overkomen, compleet met begrafenis en andere details. Als ze eenmaal door heeft dat het geen nachtmerrie is maar dat de dagen wat door elkaar gehusseld zijn en ze daardoor een blik in de toekomst heeft gehad besluit ze er wat aan te moeten doen. Of juist niet?
Hier vliegt het verhaal net zo hard uit de bocht als haar man die het ongeluk nog moet krijgen. Semi filosofisch piekert Linda zich suf of het nu moord is als ze het ongeluk niet voorkomt? Zo moeten er nóg een aantal dilemma's in de relationele sfeer genomen worden máár dan is het haar ook duidelijk wat haar te doen staat.

In Hollywood zijn ze er rotsvast van overtuigd dat alles voorbestemd is want ook dit keer valt het noodlot niet te ontlopen.
Jammer voor Jim maar uiteindelijk veroorzaakt Linda precies dat, wat ze nu juist had willen voorkomen. Heb je nu je zin?

De film heeft teveel hiaten en de passieve houding van Linda maakt dat je je gaat irriteren en op de verkeerde dingen gaat letten.
Al met al heb ík een slecht voorgevoel over het succes van Premonition.

Geen opmerkingen: