zondag 8 juli 2007

Irina Palm ***


The Wanking Widow

Na een aantal weken van grote releases en vele interessante films is nu goed te merken dat de vakantieperiode is aangebroken; het aanbod is duidelijk minder. Het concert- en festival seizoen is daarentegen overduidelijk losgebarsten. Met concerten in het Westerpark van John Legend en Keane achter de rug was er de laatste weken weinig ruimte en tijd voor films.

Irina Palm is de laatste film die ik gezien heb en dat was zeker niet onaardig. Marianne Faithfull speelt de 50-jarige weduwe Maggie in een iewat slaperig stadje buiten Londen. Ze is nog steeds trouw aan haar overleden man, houdt zich voornamelijk bezig met haar ernstig zieke kleinkind, haar zoon en schoondochter en kaartmiddagen met tuttige vriendinnen. Om de levensreddende operatie voor haar kleinkind financieel mogelijk te maken gaat Maggie op zoek naar een baantje in Londen. Omdat ze nooit gewerkt heeft, niets kan en haar leeftijd nogal tegen heeft wordt het geen succes, niemand zit op haar te wachten. Uiteindelijk belandt ze in Soho waar een bordje aan het raam van Mikky's sexclub goede verdiensten voor de juiste gastvrouw garanderen. Na een hilarisch sollicitatiegesprek, waarin Maggie in eerste instantie denkt dat ze als gastvrouw thee moet serveren, en onder de belofte dat er 900 pond per week te verdienen valt, stapt ze over haar verlegenheid en schaamte heen en neemt de baan.
Mikky heeft een geniaal concept bedacht en ziet in haar zachte handen mogelijkheden voor Maggie. Zoals met de meeste geniale idee├źn is ook Mikky's concept van een verbluffende eenvoud. Als man kun je je geheel anoniem laten masturberen door na het inwerpen van een muntje je ding door een gat in de muur te steken. Aan de andere kant zit (in dit geval) Maggie die geheel handmatig de zaak afwerkt. Maggie blijkt een natuurtalent en heeft groot succes. De klanten, die waarschijnlijk denken dat ze door een jonge schone onder handen worden genomen, staan letterlijk in de rij. Het werk brengt een heel eigen jargon met zich mee en specifieke beroeps aandoeningen zoals een Penis-elleboog van te lang en te hard werken. Met het werk dat Maggie doet leent de film zich uitstekend voor tragi-komische humor en nogal bizarre situaties. Het contrast tussen het "keurige" dorpsleven, de suffe gesprekken in de buurtsuper en de sex business in Londen kan niet groter. Op weg naar haar werk, als een soort toiletjuffrouw met schort en broottrommeltje, vermoedt niemand dat ze de "beste rechterhand van Londen" bezit en zichzelf "The Wanking Widow" noemt.De film is een reis door het hoofd van Maggie. Haar, twijfels, onzekerheden, angsten, vreugde, haar zelfvertrouwen, alles komt aan bod. Door haar ranzige baantje vindt Maggie uiteindelijk haar zelfvertrouwen en onafhankelijkheid terug.

Mooi ingetogen acteerwerk van Marianne Faithfull en Miki Mamojlovic die de rol van sexclub eigenaar Mikky speelt. Met veel humor zet hij een sympathiek karakter neer en als de twee samen zijn voel je de mogelijkheden die ze elkaar te bieden hebben. Irina Palm is geen film over de sexindustrie maar een film over het maken van keuzes en mogelijkheden in eigen hand nemen (flauwe woordgrap).

Geen opmerkingen: