donderdag 12 juli 2007

Romy SchneiderDe actrice die alles mee leek te hebben (1938-1982)

Het filmmuseum heeft deze zomer van 5 juli t/m 29 augustus een Romy Schneider programma dat bestaat uit een Romy Schneider tentoonstelling en een stuk of 25 Romy Schneider films.

Er zijn weinig filmsterren bij wie het film- en privé-leven zo door elkaar lopen als bij Rosemarie Magdelena Albach-Retty geboren in Wenen, Oostenrijk. Ondanks een knap uiterlijk, veel talent, mooie mannen en bloeiende carrière scoort Romy behoorlijk hoog op de lijst van ongelukkige artiestenlevens. Mislukte relaties, een overleden zoon, drugsgebruik en een voortijdige dood; de vrouw die alles mee leek te hebben bleef weinig bespaard. Alhoewel de Sissi-films haar wereldberoemd maakten, kwam Schneider nooit meer van het suikerzoete imago van die rol af; "Sissy plakt aan me als havermout", zei ze er zelf eens over. Na haar 4 Sissi films probeert ze wanhopig van haar Sissi-imago af te komen door rollen met diepgang als onafhankelijke vrouw te spelen en kreeg daar uiteindelijk ook waardering voor. In totaal speelde Schneider in bijna 60(!) films in dertig jaar tijd, ze werkte met grote acteurs als Orson Wells en Claude Sautet met wie ze vier films maakte. Eén daarvan is César et Rosalie, die momenteel in het filmmuseum draait.

Romy heeft drie jarenlange relaties gehad. Na haar relatie met Alain Delon trouwde ze met acteur Harry Meyen met wie ze een zoon kreeg; David. Haar huwelijk met Mayen liep in 1975 ook op de klippen, op de dag na de echtscheiding trouwde ze met haar privésecretaris Daniel Biasini. Later dat jaar werd dochter Sarah Magdalena geboren. In 1979 pleegde haar ex-man Meyen zelfmoord door zich op te hangen.
Vanaf 1981 kwam er pas echte rampspoed in haar leven. De scheiding van Biasini werd gevolgd door het verongelukken van haar zoon David; bij een val wordt hij gespietst op een tuinhek... (je verzint het niet). Schneider raakte aan de drugs. Kort na het voltooien van haar laatste film, Die Spaziergängerin von Sans-Souci, werd ze dood in haar woning in Parijs aangetroffen, een overdosis slaappillen zou de oorzaak zijn geweest. Ze werd begraven bij haar zoon David; ze werd slechts 43 jaar.

Quote: "De herinnering is vaak het mooiste in het leven. Geloof ik..."

Geen opmerkingen: