maandag 14 juli 2008

La Noche de los Girasoles ***


De Spanjaarden komen. Nou ja, het zal niet direct een nieuwe 80-Jarige oorlog worden maar op filmgebied timmeren ze op dit moment behoorlijk aan de weg. Azuloscurocasinegro, Pan's Labyrinth en El Orfanato om maar eens een paar van de recent uitgekomen Spaanse films te noemen.

La Noche de los Girasoles (De Nacht van de Zonnebloemen) is de debuutfilm van de Spaanse regisseur Jorge Sánchez-Cabezudo en past moeiteloos in dit rijtje. La Noche is een zogenaamde Mozaïek- of Ensemblefilm; een film waarbij dezelfde gebeurtenis vanuit verschillende gezichtspunten en personen verteld wordt. De film begint met een gruwelijke lustmoord waarbij het lijk van een verkracht meisje in een veld vol zonnebloemen wordt achtergelaten. De rest van het verhaal wordt niet chronologisch verteld maar volgt telkens het perspectief van een ander personage. Vanaf het begin is duidelijk door wie deze gruwelijke moord is gepleegd dus daar zit de spanning niet. Het gaat er in deze film om wat de gevolgen zijn van een grove daad als verkrachting, hoe mensen hierop kunnen reageren en waarbij de gevolgen van hun primaire wraakgevoelens voor altijd zullen doorwerken in hun verdere leven. We maken kennis met een grot-onderzoeker, zijn mooie vriendin, twee ruzie makende buurmannen, een hoofdcommissaris van politie die ondertussen nadenkt over zijn pensioen en zijn schoonzoon (en mogelijk opvolger) die niets liever wil dan weg uit het afgelegen dorpje en genoeg heeft van zijn huwelijk.

Verder ga ik er niet al te veel over vertellen; ga kijken en laat je verrassen. De film zit vol onverwachte plotwendingen en subtiele overgangen van het ene verhaal naar het andere. Er zit wel een heftige verkrachting-scène in, dus als je daar niet tegen kunt ben je bij deze gewaarschuwd. Kun je daar wel tegen dan zie je een goed gelukte thriller waarin achter de mooie landschappen en lieflijke plattelands dorpjes, corruptie, gevaar en geweld schuilgaan. Stukje bij beetje vallen de verschillende verhalen samen en wordt alles duidelijk met als hoogtepunt; de oude rot die alles uiteindelijk doorheeft. (Trailer)

Geen opmerkingen: