zondag 27 juli 2008

City

Telkens als ik langs het Leidseplein fiets trekken de immense verbouwingsprojecten die daar gaande zijn mijn aandacht. Het City Theater staat al sinds februari 2007 in de steigers, tussen De Melkweg en de Stadsschouwburg verrijst een immense puist en op de plek waar vroeger de bioscoop Calypso stond is nu een groot gat waar Joop van de Ende zijn nieuwe theater gaat bouwen.

Het City Theater mis ik (nu het gesloten is) niet echt. Ik ging daar toch al nauwelijks naar toe vanwege het magere aanbod en de vreselijke stank van kapotgetrapte popcorn in de grote hal terwijl het toch best een bijzonder gebouw is. Ontworpen in 1935 door Architect Wils (die ook het het Olympisch Stadion heeft ontworpen) en geopend in 1936 moet het voor die tijd met zijn kubistische vormen gescheiden door een hoge smalle traptoren een hypermodern en gezichtsbepalend gebouw zijn geweest. Op dit moment is daar weinig van te zien. Tussen de steigers door prijkt nog vrolijk het bord waarop staat dat de opening medio februari 2008 zal zijn. Voorlopig gaan de deuren nog niet open, zeker niet nu er veel meer asbest in het gebouw is aangetroffen dan verwacht. De opening staat nu gepland voor najaar 2009. Maar dan krijgen we ook wel wat moois; de voorgevel wordt in zijn oude luister hersteld en van binnen wordt City verbouwd tot een Arthouse Bioscoop met zeven(!) zalen dat zich richt op een publiek dat komt voor cultuurfilms en kwatiteitsbeleving. Daarnaast komt er een casino, Grand Café en restaurant. Deze maand werd bekend dat er een huurovereenkomst is gesloten met Little Buddha voor de vestiging van een trendy lounge-club-restaurant. Little Buddha is gebaseerd op het wereldwijde succes-concept van de Buddha Bar. Na Parijs, New York, Las Vegas en Dubai binnenkort dus ook gewoon aan het Leidseplein.

Achter de Stadsschouwburg wordt hard gewerkt aan de nieuwe theaterzaal van de Schouwburg. De Melkweg en de Stadsschouwburg worden straks met elkaar verbonden door deze nieuwe zaal en beiden zullen er gebruik van gaan maken. Joop van de Ende zal van het Nieuwe de la Mar Theater aan de Marnixstraat ongetwijfeld ook iets moois maken. Kortom; het plein dat verworden is tot het domein van toeristen en waar de grootste attractie luidruchtige Engelse Vrijgezellenavonden zijn, lijkt weer interessant te worden voor cultuurminnend Amsterdam. Ik kan niet wachten tot alles klaar is.

Geen opmerkingen: