zaterdag 31 mei 2008

Noord/Zuid

In het kader van De Bouw Maakt Het was het vandaag Open Dag bij de Noord/Zuidlijn. U weet wel; dat miljoenen verslindende project dat van Amsterdam nog tot minstens 2015 één grote bouwput maakt. Om nu eens zelf te zien wat er nu precies rond het CS en onder de grond gebeurt en waarom dit allemaal zo lang moet duren besloten we daarom hoogstpersoonlijk naar de open dag te gaan om ons daar te laten informeren. Wat we kregen te zien was nogal indrukwekkend; oké het is inderdaad niet goedkoop en het duurt allemaal te lang maar dan hebben we straks ook wel wat.

Het eerste dat opviel is dat alles aan het project gigantisch is. Niet alleen de kosten (inmiddels begroot op 2 mld Euro), maar ook de apparatuur, boormachines, bouwputten, damwanden en noem maar op. Onder het CS wordt momenteel hard gewerkt aan een sleuf van 60 meter diep waarin de buizen van de metro moeten komen te liggen terwijl de treinen bovengronds gewoon doorrijden. Volgende maand begint het boren van de tunnel tussen CS en Rokin. Probleem zijn de vele houten palen en restanten van oude kademuren die in grote getalen in de Amsterdamse grond liggen. Hoe irritant de bouw van de lijn ook is, volgens onze bevlogen gids worden ondergronds wonderen verricht en geniale constructies en oplossingen bedacht. Ons bezoek concentreerde zich voornamelijk rond de ontwikkeling van het stationseiland omdat we nu eenmaal op CS rondliepen. Met name de ontwikkeling aan de IJ-zijde spreekt tot de verbeelding. Daar komt het nieuwe busstation dat zal worden overkapt met een gigantische koepel van koud gebogen glas; 360 meter lang en 22 meter hoog, compleet met fietspad en Kiss & Ride strook. Een bezoekje aan het informatiecentrum bij het CS is zeker de moeite waard. Daar is een permanente tentoonstelling met verhelderende en mooi uitgevoerde maquettes van het hele plan.

Na twee uur vol bouwtermen en supperlatieven hielden we het voor gezien en namen de pont naar de overkant om op het terras van de Y-kantine in het zonnetje alles nog eens op ons in te laten werken en te genieten van alles wat daar voorbij kwam.

Geen opmerkingen: