zaterdag 3 mei 2008

La Graine et le Mulet ***


Franstalige film van de hier onbekende Tunesische filmmaker Abdel kechiche over een Algarijnse immigrantenfamilie die in Zuid Frankrijk een bestaan heeft opgebouwd. La Graine et le Mulet is een mengeling van soap, humor, sociaal drama, familie-epos, racisme en integratieproblematiek; niet echt te plaatsen dus. Je moet je echt door de eerste scènes heenworstelen want de film begint met een familie-etentje dat eindeloos voortduurt terwijl er aan de conversatie geen touw is vast te knopen. Het schreeuwerige geklets met meest volle mond wekt al snel irritatie op. Ben je hier eenmaal doorheen dan ontvouwt zich een prachtige film die niet een éénduidig verhaal vertelt maar waarbij je als toeschouwer onderdeel van de familie wordt.

Slimane werkt 35 jaar voor de plaatselijk scheepswerf als hij te horen krijgt dat hij ontslagen zal worden. De zwijgzame vader van het grote gezin laat het gelaten over zich heenkomen en van zijn vertrekpremie koopt hij een oude en vervallen boot om zijn droom te verwezelijken: een drijvend CousCous restaurant beginnen. Zijn ex-vrouw kan fabelachtige CousCous maken, maar van haar en zijn kinderen krijgt hij weinig hulp. Alleen de dochter van zijn nieuwe vriendin gelooft in zijn plan en steunt hem onvoorwaardelijk in de strijd tegen bureaucratische ambtenaren en onwillige financiers voor wie de vele regels en wetten een welkom excuus lijken om hun onderhuids racisme te verbergen. Om de blanke elite te overtuigen besluiten Slimane en zijn stiefdochter Rym tot een gewaagd plan.

De rol van Rym wordt gespeeld door de aantrekkelijke Hafsia Herzi. Met haar doortastende optreden, innemende spel en dikke sensuele buik trekt ze de hele film naar zich toe. Voor haar rol is ze dan ook terecht overladen met prijzen (oa beste actrice op het Filmfestival van Venetië). La Graine en le Mulet vraagt geduld en uithoudingsvermogen van de kijker. Maar wie de moeite neemt en door het trage tempo, de eindeloze discussies en pannen vol CousCous heenkijkt ziet een wonderschone film.

Geen opmerkingen: