maandag 12 mei 2008

Hoera


Op elk blog kom je ze tegen in alle soorten en maten: mijlpalen. De 100-ste posting, de 1.000-ste bezoeker, een record aantal page-views; elk rond getal is reden tot een bescheiden virtueel feestje of juist een schaamteloze orgie van zelfbevlekking. Nu is die fascinatie voor ronde getallen niet zo vreemd en van alle tijden. Een 25 jarig huwelijk gaat zelden ongemerkt voorbij en een 30-, 40- of 50ste verjaardag wordt ook anders gevierd dan een "gewoon" tussenjaartje. De beursindex kan maandenlang tegen de 500 puntengrens aanhikken en is deze eenmaal genomen dan moeiteloos en zonder verdere aanleiding vrolijk doorstijgen.

Wat te denken van de moeder aller ronde getallen: het jaar 2000 ofwel de millenniumwisseling. Maandenlang werden we bestookt met aanstormende catastrofes van apocalyptische omvang; van millenniumbug die kerncentrales op hol zouden laten slaan tot de komst van Planet X. Jammer voor alle doemdenkers maar de start van het jaar 2000 was helemaal niet het moment van de millenniumwisseling. 2000 was namelijk het laatste jaar van het 2e millennium. Begrijpelijk was het wel om de start van het jaar 2000 aan te grijpen als de overgang naar een volgend millennium. Al duizend jaar keken we immers aan tegen jaartallen die met een 1 begonnen. Het moment dat dit wisselde naar een 2 moest dan ook wel iets bijzonder zijn. Bijzonder was het wel maar helaas was het niet het begin van het derde millennium en dus ook niet de overgang naar de volgende eeuw. Het derde millennium begon namelijk pas op 1 januari 2001 omdat onze jaartelling nu eenmaal met het jaar één begonnen is en er nooit een jaar nul heeft bestaan (dat is alleen een moment). De echte millenniumwisseling vond dan ook plaats in de nacht van 31 december 2000 op 1 januari 2001 en voorafgaand daaraan was er ineens van geen enkel doemscenario meer sprake. Aftellen; het blijft een lastige kwestie omdat we jaartelling vaak verwarren met verjaardagstelling en dat gaat nu eenmaal wezenlijk anders. Als iemand zegt: "Ik ben 30" bedoelt hij dat hij er dertig jaar heeft opzitten en aan zijn 31ste jaar bezig is.

Hiermee zijn we dan bij de link naar dit blog en mijn eigen mijlpaal. Vandaag viert het blog namelijk haar eerste verjaardag. 12 mei 2007 zette ik het eerste stukje onder de titel Introductie op dit blog. Intussen zijn we één jaar, 118 postings en 2.945 unieke bezoekers verder.

Geen opmerkingen: