donderdag 25 februari 2010

An Education **


Een op en top uitziende Britse film, lekker Jaren-60 sfeertje en drie Oscarnominaties is voldoende om na het zien van de trailer onmiddellijk mijn interesse te wekken.

Toch is An Education een film van de niet zo Engelse maar Deense regisseur Lone Scherfig naar een scenario van Nick Hornby (oa High Fidelity). An Education is een Coming-of Age-verhaal over de 17 jarige scholiere Jenny. Hoewel er hard gestudeerd moet worden om toelating tot Oxford te realiseren verveelt Jenny zich suf in het slaperige voorstadje van Londen waar ze woont. Welkome aflossing is dan ook de ontmoeting met de veel oudere, humoristische en vooral rijke David die haar als een ridder op een wit paard uit de regen redt. Wat er dan gebeurt laat zich makkelijk raden. Jenny wordt verliefd op de veel oudere chameur of liever gezegd ze valt voor de luxe en opwindende levensstijl van kunst, jazz-clubs, drank en duur eten. Jenny gaat helemaal los en past zich razendsnel snel aan haar nieuwe omgeving aan. Waarschuwingen van familie, vrienden en schooljuffrouwen worden achteloos weggeredeneerd door de naïeve maar welbespraakte Jenny.

Het is vooral het boeiende acteerspel van de jonge Carey Mulligan (die Jenny speelt) dat de film kijkbaar houdt. Het verhaal vond ik verder niet zo heel erg boeiend want voorspelbaar. Dit in tegenstelling tot mijn filmgenote die zich het mooi verpakte geheel goed liet smaken. Al met al is An Education een lekker wegkijkende en goed gelukte film. Blijft de vraag; zijn de drie Oscarnominaties voor zo'n luchtig product gerechtvaardigd. Beste Film; lijkt me een tikkeltje overdreven. Beste Actrice; Carey Mulligan (compleet met Carice van Houten mondje) is zeker een belofte maar voor een oscar is het nog veel te vroeg. Best Bewerkte Verhaal; met Up in the Air en Precious als concurrenten lijkt een prijs me erg onwaarschijnlijk. (Trailer)

Geen opmerkingen: