maandag 30 juni 2008

In Bruges ***


Shoot First, Sightsee Later

In bruges
is de debuutfilm van regisseur Martin McDonagh en gaat over twee huurmoordenaars die na een mislukte aanslag een tijdje naar Brugge worden gestuurd om daar onder te duiken. Hoewel McDonach een Ier is, speelt In Bruges zich volkomen in Brugge af en dat maakt de film op voorhand al bijzonder. De hoofdrollen zijn voor Brendan Gleeson en Colin Farroll. Na zijn dwalingen in Alexander en Miami Vice lijkt Farroll zijn draai weer gevonden te hebben. In Cassandra's Dream kwam hij al heel goed uit de verf als getroebleerde gokker en in deze film doet hij dat nog eens dunnetjes over.

Het pittoreske Brugge, badend in een mist van melancholie, vormt een mooi contrast met de harde criminelen die gedwongen worden de weken voor Kerst al vloekend en Nichtenbiertjes drinkend door te brengen in een hotel dat gerund wordt door onze eigen (mooie) Thekla Reuten. Ray (Colin Farroll), die zijn eerste klus als huurmoordenaar volkomen heeft verprutst, wordt verteerd door schuldgevoelens. Zijn maat Ken neemt het voor hem op en werpt zich op als zijn mentor totdat hij een onmogelijke opdracht krijgt.

De film zit vol met aardige plotwendingen en boeiende dialogen die soms helemaal nergens over lijken te gaan. Toch zijn het verhaal en de ontwikkelingen logisch en goed op elkaar afgestemd. In Bruges (telkens volkomen belachelijk uitgesproken als "In Broozh") weet zich qua originalitiet een aardige plaats te veroveren in het humoristische misdaadgenre maar om hem nu al te vergelijken met Lock, Stock and Two Smoking Barrels vind ik toch echt te ver gaan. Maar goed; huurmoordenaars, Ierse accenten, humor, hoeren, dwergen en voldoende mooie vrouwen is in ieder geval genoeg om je een leuke bioscoopavond te bezorgen. (Trailer)

Geen opmerkingen: