dinsdag 24 januari 2012

The Prince and the Showgirl **All People ever see is Marilyn Monroe

Ik val niet op blond, nooit gedaan en dat zal (waarschijnlijk) ook nooit gebeuren. Voor Marilyn Monroe heb ik echter altijd een geheime uitzondering gemaakt (hoewel deze er ook mag wezen).

Opnieuw uitgebracht: The Prince and the Showgirl uit 1957. Als je het nu ziet is het uitermate oubollig en traag, zo'n film die je eigenlijk alleen verdraagt op een zondagmiddag met een kater op de bank. Maar vergeet niet dat deze film en de opnames in 1956 in Engeland een ware sensatie betekenden. Marilyn was voor die tijd Lady Gaga, Julia Roberts en Doutze Kroes in één persoon verenigd.

In 1954 was Marilyn Monroe uitgegroeid tot een absolute wereldster met één nadeel; ze kreeg uitsluitend rollen waarin ze het domme blondje mocht spelen. Om haar carrière een andere wending te geven en om aan te tonen dat ze wel degelijk kon acteren richtte ze haar eigen productiemaatschappij op MMP (Marilyn Monroe Productions). De film The Prince and the Showgirl was de eerste en uiteindelijk enige productie die door MMP werd uitgebracht. De film werd geen succes. Hoewel de productie uit de kosten kwam waren de opnames een nachtmerrie. De Amerikaanse filmster Marilyn Monroe en haar tegenspeler (en regisseur) de oer-Britse klassieke acteur Laurence Olivier konden totaal niet met elkaar overweg. De verstandhouding tussen de twee werd van kwaad tot erger. Zo liet Olivier, die wist hoe gevoelig en nerveus Marilyn was tijdens de opnames, met opzet zijn vrouw Vivien Leigh (Gone With the Wind) toe om naar de opnames te kijken.

The Prince and the Showgirl is niets meer dan een luchtige komedie die vooral meerwaarde krijgt door de charme en uitstraling van Marilyn Monroe. Haar grootste successen Some like it Hot en The Misfits moesten toen nog komen. Vijf jaar later (1962) was ze dood.

Geen opmerkingen: