donderdag 26 januari 2012

My Week with Marilyn ***We are Such Stuff as Dreams are Made on

Het was natuurlijk niet zomaar dat het vorige blogje over zoiets luchtigs moest gaan als The Prince and the Showgirl. Afgelopen maandag zat ik namelijk in The Movies bij de voorpremière van My Week with Marilyn waar beide films onder het genot van hapjes en drankjes na elkaar werden vertoond. En dat had meerwaarde.

My Week with Marilyn vertelt het verhaal van de net afgestudeerde Colin Clark die in de zomer van 1956 als assistent werkte op de set van The Prince and the Showgirl. Wanneer de kersverse echtgenoot van Marilyn, de scenarioschrijver Arthur Miller, tijdens de opnames de set verlaat en terugkeert naar Amerika wordt de onervaren Colin aangewezen om Marilyn gedurende zijn afwezigheid te vergezellen. De film is gebaseerd op de waar gebeurde memoires (die hij pas in 2000 durfde te publiceren) die Colin schreef over deze zeven dagen die hij met Marilyn Monroe op het Engelse platteland doorbracht. De onzekere Marilyn die hevig vertrouwde op haar pillen en drank kon de druk van de opnames en haar dominante tegenspeler en regisseur Laurence Oliver nauwelijks aan. In haar wanhoop vlucht ze naar de haar toegewezen regie assistent: de jonge Colin wordt zodoende de vertrouweling van de meest begeerde vrouw op aarde. Wat volgt is een aaneenschakeling van mooie scènes op Eton College, Widsor Castle, pachtige Engelse landschappen en een romantische (naakte) zwempartij in een idyllisch meertje.

Michelle Williams speelt Marilyn. Door beide films na elkaar te zien wordt meteen duidelijk dat de echte Marilyn net zo min te imiteren valt als Elvis in zijn nadagen. Toch levert ze een fantastische prestatie. Met haar maniertjes, oogopslag, beweging en de tot in detail nagespeelde scènes uit The Prince and the Showgirl zet Michelle Williams een geloofwaardige Marilyn neer. Ook al is het komende zomer (in augustus) vijftig jaar geleden dat Marilyn overleed, nog altijd spreekt haar charme en uitstraling tot de verbeelding. Tja, een vroege dood maakt nu eenmaal eeuwig jong. (Trailer)

Update: Twee oscarnominaties
Best Actor in Supporting Role voor Kenneth Branagh als Laurence Olivier
Best Actress in Leading Role voor Michelle Williams
(Dat wordt nog spannend eind februari met als concurrente Meryl Streep in The Iron lady)


Geen opmerkingen: